Skip to content

Blogi

Kuulolaitekorut ilahduttavat ja ovat hyödyksi

Deafmetal-kuulolaitekorujen suunnittelija Jenni Ahtiaisella on tärkeä viesti meille kaikille. Kuulokojeiden käyttö parantaa huonosti kuulevan elämänlaatua ratkaisevasti, eikä kojeita todellakaan tarvitse piilotella tai hävetä. Jennin suunnittelemat kuulolaitekorut auttavat normalisoimaan kuulokojeiden käyttöä ympäri maailman.

Jenni tietää mistä puhuu, sillä hän on muotisuunnittelija ja designer, joka sai omat kuulokojeet vuonna 2018. Kuten muutkin hänen ostamansa vaatteet ja asusteet, myös kuulokojeet joutuivat heti sovituksesta kotiin tultua tuunattavaksi. Niistä piti saada oman oloiset heti alusta alkaen. Siitä hetkestä alkoi myös Deafmetalin tarina.

 

Kuulolaitekorujen tehtävät ja materiaalit

Kuulolaitekoru on persoonallinen koru, joka estää kallista kuulokojetta putoamasta. Ensin Jennin työpöydällä olivat vain juuri hankitut kuulokojeet. Puolessa tunnissa syntyivät ensimmäiset holsterit, joiden materiaalina oli ohut poronnahka. Holsteri kiinnitetään kuulokojeeseen, ja siihen voi puolestaan kiinnittää korun.


Kuulolaitekorut–holsteri-900

 

Minikokoisten poronnahkaholstereiden tuotanto osoittautui hankalaksi, joten holsterit valmistetaan nyt värittömästä tai värillisestä silikonista. Korvan takana pidettävään kuulokojeeseen kiinnitettävän holsterin täytyy olla pieni, joustava ja allergisoimaton – eikä se saa kerätä pölyä ja likaa. Deafmetalilla on kiinnitysratkaisut myös korvaimplantteihin ja BAHA- eli luujohtokuulokojeisiin kiinnitettäville koruille.

Varsinaiset kuulolaitekorut Jenni suunnittelee hopeasta, joka ei allergisoi. Saatavilla on myös kullanväriseksi käsiteltyjä hopeakoruja.


Korut normalisoivat kuulokojeiden käyttöä

Vaikka Jennin ensimmäisten kuulolaitekorujen lähtökohtana oli estetiikka ja oman tyylin korostaminen, pian kävi selväksi että koruista voi näiden lisäksi olla muutakin hyötyä. Korut kertovat käyttäjänsä persoonasta ja herättävät kuulokojeisiin liitettynä usein myönteistä huomiota. Kysyntää on ympäri maailman, ja siksi jopa 95 % Jennin suunnittelemista koruista menee vientiin.

Kuulokojeiden käyttöön liittyy usein välttelyä ja jopa häpeää. Tämä johtuu osittain kanssaihmisten tiedon puutteesta. Moni luulee, että kuulokojeita käyttävälle pitää puhua hitaasti ja kuuluvasti. Kukapa haluaisi, että hänelle puhuttaisiin kuin lapselle, kun kuulokojeet nimenomaan mahdollistavat paremmin kuulemisen.

Aikoinaan silmälaseihin saatettiin suhtautua hiukan samalla tavalla, mutta nykyään laseja pidetään osana käyttäjänsä persoonaa. Kuulokojeiden modernilla muotoilulla ja koruilla onkin tärkeä tehtävä tarpeettoman stigman hävittämisessä. Samoin kuin silmälaseja valittaessa, myös kuulokojeissa toimivuus on tärkeintä, mutta mukava ulkonäkö varmistaa sen, että kojeita tulee myös käytettyä.

 

Deafmetal Pearl

Kuulokojeiden käytöstä on helpompi kertoa, kun keskustelu saa alkunsa kivasta korusta. Toisaalta, kun koru ja kuulokoje näkyvät, kuulemista ei tarvitsekaan ottaa puheeksi vaan keskustelu voi pysyä muissa asioissa.


Kuulokoje saa näkyä

Jennillä on lukematon määrä esimerkkiä ihmisistä, jotka ovat voimaantuneet kuulolaitekorujen avulla. Kuulokojeen käyttöä on voitu piilotella vuosia ja vuosikymmeniä pitkien hiusten taakse, mutta oman tyylisten korujen myötä korvat ja kuulokojeet ovat nyt näkyvissä. Oman asenteen muuttaminen myönteiseksi on helpottunut, ja kuulokojeet ovat normaali osa elämää.

 

JenniAhtiainen1_kuvaajaTapioAulu

Moni kuulolaitekorujen käyttäjistä jakaa ylpeänä kuvia itsestään kuulokojeensa ja korunsa kanssa. Jennillä onkin tärkeä viesti kaikille, ja ennen kaikkea ensimmäisiä kuulokojeitaan hankkiville:


"Onneksi olkoon, elämänlaatusi tulee hetken totuttelun jälkeen paranemaan! Olet tasa-arvoinen muiden kanssa, älä anna huonokuuloisuuden määrittää itseäsi!"

Jenni Ahtiainen, Deafmetal

Miten kuulolaitekoru eroaa tavallisesta korvakorusta?

Kuulolaitekorut varmistavat, että kuulokoje ei noin vain putoa ja katoa. Koru on ketjulla kiinni sekä korvantauskojeeseen kiinnitetyssä holsterissa että korvassa, samalla tavalla kuin tavalliset korvakorut. Jos käyttäjällä ei ole reikiä korvissaan, korut voidaan kiinnittää korvaan turvarenkaan avulla. Toki holsteriin voi kiinnittää myös vaikkapa riippuvan korun, joka ei ole kiinni korvassa.

Deafmetalin mallistossa on moneen makuun sopivia kuulolaitekoruja. Yksilöllisiä kuulolaitekoruja saa myös tilauksesta. Kun kysyn korujen nimistä, Jenni vastaa: “Olen porilainen, eli sanon asiat suoraan. Siksi korujeni nimet kertovat yleensä tuotteen ominaisuuksista.” Nimissä näkyvät erilaiset ketjutyypit ja koruaiheet, kuten Pearl (helmi) ja Rose (ruusu).

Kuuloverkolta löydät hyvän valikoiman Deafmetal-kuulolaitekoruja ja tietenkin kiinnitykseen tarvittavat holsterit. Kahdesta korumallista on saatavilla myös pelkkä korvakoru. Näin molempiin korviin saa samanlaiset korut, jos käytössä onkin vain yksi kuulokoje. 

Lue lisää Deafmetalin sivuilta.

 

Lataa opas: Minä ja kuulonalenema

Näin huolehdit kuulostasi ja kuulokojeestasi.

 

mina_ja_kuulonalenemai_mockup-Jan-31-2022-04-18-30-10-PM