Skip to content

Blogi

Näin otat läheisen heikentyneen kuulon puheeksi

 

Puolisona, perheenjäsenenä tai ystävänä saatat joutua uuteen tilanteeseen, kun huomaat läheisesi kuulon alkaneen heiketä. Arkielämä kuulonaleneman omaavan ihmisen kanssa voi käydä vaikeaksi. Asia olisi hyvä ottaa puheeksi avoimesti ja kannustusta osoittaen.

Kuulon heikkenemiseen voi olla useita syitä, mutta viimeistään iän karttuessa kuulo-ongelmat tulevat ajankohtaisiksi meille monelle. Kuulon huononeminen voi johtua iän lisäksi perimästä, työ- ja vapaa-ajan melusta, korvasairauksista tai pään alueen traumoista.

Kuulon alentuessa ihminen pyrkii aluksi keskittymään kuuntelemaan tarkemmin, mikä voi aiheuttaa esim. työpäivän jälkeen väsymystä ja stressaantumista. Äänet saattavat kuulostaa epäselviltä ja vääristyneiltä. Keskustelu hälyssä käy haastavaksi ja ihminen alkaa helposti välttelemään sosiaalisia kohtaamisia.

Heikentynyt kuulo saattaa aiheuttaa erityisesti läheisten välille helposti väärinymmärryksiä ja sitä kautta turhaa kinastelua. Turhautuminen ja huoli toisen pärjäämisestä saattaa olla mielen päällä päivittäin. Jotta yhteiselo ja arki sujuisi joutuisammin, aihe kannattaa ottaa rohkeasti puheeksi.

Kolme vinkkiä, miten sinä voit ottaa läheisesi heikentyneen kuulon puheeksi:

 

1. Kerro avoimesti huolestasi

Tosiasia on, että saatat huomata läheisesi kuulonaleneman jopa rehellisemmin kuin henkilö itse. Kun kuulo on alentunut, korvat eivät poimi ääntä aktiivisesti ja aivoihin tulee tietoa vähemmän. Kun aivot joutuvat ponnistelemaan kuullakseen, se väsyttää, jonka johdosta ihminen jättäytyy helpommin pois sosiaalisista tilanteista.

Huolesi läheisesi eristäytymisestä saattaa olla suuri. Kertomalla avoimesti huolestasi häntä kohtaan, vaikeaksikin koettu asia on mahdollista ottaa puheeksi sopivan ja rauhallisen hetken koittaessa.

2. Osoita tukea ja ole valmis olemaan avuksi

Yhteiselon muuttaminen helpommaksi sekä aiempaa parempi kommunikointi on sinulle tärkeää,  joten kerro halustasi auttaa. Avoimuus parantaa myös sinun omaa jaksamistasi. Arjen normaali sujuminen poistaa läheisesi potentiaalista eristäytyneisyyttä, varsinkin jos asutte saman katon alla. Kun tiedostat ongelman vakavuuden omasta näkökulmastasi, sinun saattaa olla helpompi hakea aiheesta tietoa kuin asiaa välttelevän läheisesi.  

3. Puhu kannustavasti kuulokojeen tuomista hyödyistä

Kuulonalenemasta kärsivä läheinen saattaa itse kieltää ongelmansa joko osittain tai kokonaan, jolloin avun ja tiedon hakeminen viivästyy. Pyrkimällä puhumaan avun saamisen helppoudesta ja tarjoutumalla vaikkapa lähtemään audionomin vastaanotolle seuraksi, asia saattaa edetä huomaamatta. Läheisesi kuulo ei tule paranemaan kuulokojetta välttelemällä, joten kannustavalla asenteella on suuri merkitys.

Käynti audionomilla ja kuulon tilanteen tarkistus rauhoittaa, vaikka toimenpiteitä edellyttäviä muutoksia ei käynnillä havaittaisikaan. Mukaan saa joka tapauksessa tuoreinta tietoa ja tukea kuulonaleneman kanssa elämiseen.

Varaa tästä aika audionomin vastaanotolle!

 

kuuloverkko_kuulontutkimus_img_2

Pidä huolta terveydestäsi!
Varaa nyt kuulontutkimus kampanjahintaan 49 € (normaalisti 85 €). Tarjous on voimassa 10.5.2023 asti.

kuuloverkko_kuulontutkimus_img_2

Lataa opas:
Haluatko kuulla paremmin?

Tietoa ja vinkkejä kuulostaan huolestuneelle.

 

kuuloverkko_opas_kansi