Oletko ajatellut, miten suuri merkitys kuulolla on hyvinvoinnillesi? Kuulo vaikuttaa toimintakykyysi kokonaisvaltaisesti ja pitää sinut yhteydessä muihin. Tutkittu tieto kuulosi tilanteesta tuo mielenrauhaa, sillä se on osa omasta terveydestä huolehtimista.
Kuuloaisti kytkee sinut tähän hetkeen ja ympäristöösi: sen avulla kommunikoit, saat tietoa ympäristöstäsi ja rentoudut mieluisassa äänimaisemassa. On helppo olla, työskennellä ja harrastaa, kun kuulemiseen ei tarvitse erikseen keskittyä.
Kyseessä on herkkä aisti, jonka toiminta voi muuttua vähitellen tai äkillisesti. Muutokset voivat olla hyvin pieniä ja merkitykseltään vähäisiä. Silti ne voivat vaikuttaa hyvinvointiisi.
Päänsärky, tinnitus, väsyminen tai keskittymisvaikeudet liitetään usein kiireeseen ja stressiin. Nämä oireet voivat johtua osittain myös kuulon muutoksista. Jos joudut pinnistelemään kuullaksesi hyvin esimerkiksi hälyssä, keskittymiskykysi joutuu koetukselle ja alat väsyä. Silloin aivot, joissa kuuloaistimus tapahtuu, ovat kovilla ja toimintakykysi alenee.
Kiinnitämme huomiota yleensä vain erikoisiin kuuloaistimuksiin. Korvat voivat lukkiutua lentokoneessa, konserteissa musiikki saattaa säröytyä ja melussa oleskelun jälkeen korvat soivat. Harmittoman tuntuiseen tinnitukseen on voinut tottua eikä sen yhteyttä kuuloon tule ajatelleeksi.
Jos altistut työssä, vapaa-ajalla tai harrastuksissa voimakkaille äänille tai tärinälle, kuulon tilannetta kannattaa seurata säännöllisesti. Harrastatko lentämistä, moottoriurheilua, bänditoimintaa, konsertteja tai festareita? Myös esimerkiksi sukeltaminen, metsästys ja muut ampumaharrastukset voivat vaikuttaa kuuloosi. Harkitse kuulontutkimukseen tulemista, vaikka ongelmia ei olisikaan.
Kuulon heikkeneminen on yksi monista muistisairauden riskitekijöistä, sillä se vaikuttaa mm. ihmisen sosiaaliseen aktiivisuuteen.*) Siksi kuulon suojaaminen on tärkeää jo nuorella iällä.
Sinä olet kuulosi avainhenkilö. Kuuloalan asiantuntijaliikkeenä autamme sinua kaikissa kuuloosi liittyvissä asioissa. Meille voit tulla tutkituttamaan kuulosi. Kuulontutkimuksen tekee aina audionomi, joka on kuulon, kuulemisen ja kuulonkuntoutuksen ammattilainen. Häneltä saat oman kuulokäyräsi lisäksi tietoa kuulostasi huolehtimiseen.
*) Dementia prevention, intervention, and care: 2024 report of the Lancet standing Commission