<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=275631530824273&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Skip to content
Mitä on voimakas melu

Mitä on voimakas melu?

Äänenvoimakkuuden mittayksikkö on desibeli (dB). Vaimea kuiskaus on yleensä alle 30 dB, kun taas paukkupommi voi nousta 150 dB:n tasolle.

Kovat äänet vahingoittavat ihmiskorvaa, kun ne ylittävät 85 dB. Tämä vastaa esim. ruuhkaisen liikenteen melutasoa. Vapaa-ajalla esim. konserteissa melu voi olla jopa 100 dB. Aseen tai ilotulitteen pamaus saattaa aiheuttaa välittömän kuulovaurion, kun taas koneiden tasainen hurina voi vahingoittaa kuuloa pitkällä aikavälillä vähitellen. Ajan kuluessa tämä voi johtaa kuulonalenemaan ja tinnitukseen, joka tarkoittaa jatkuvaa korvien soimista tai huminaa. Kaikki melu on haitallista ja siksi kuulonsuojaus kannattaa aloittaa ajoissa.

Lue blogi: Viisi tapaa, joilla varmistat kuulosi tilanteen

Milloin on hyvä suojata kuuloa?

Melua on liikaa, jos

Et kuule ihmisten puhetta, vaikka he olisivat käsivarren etäisyydellä sinusta

Korviisi sattuu oleillessasi tai poistuessasi meluisasta ympäristöstä

Korvasi soivat altistuessasi melulle tai välittömästi sen jälkeen

Melulle altistumisen jälkeen voit kuulla ihmisten puhuvan, mutta et saa selvää heidän puheestaan

Vinkkejä kuulon­suojaukseen

Vinkkejä kuulon­suojaukseen

  • Käytä aina kuulonsuojaimia, vaikka se tuntuisi epämukavalta tai olisi toisten mielestä tarpeetonta. Tiedäthän, että yksilölliset kuulosuojaimet ovat huomaamattomia ja miellyttäviä käyttää.
  • Lepuuta korviasi mahdollisimman usein poistumalla välillä meluisasta ympäristöstä, jos mahdollista.

Helpot tavat vaalia kuuloa

Altistutko kovalle melulle päivittäin? Helpoin tapa suojata kuuloasi on vähentää melulle altistumisen ajallista kestoa, mutta myös muita keinoja kannattaa käyttää:

Poistu paikalta
  • Pysy mahdollisimman kaukana melun lähteestä.
  • Poistu paikalta, kun melu yltyy kovaksi.
Hiljennä laitteita
  • Kotona kannattaa pienentää television tai musiikkisoittimien äänenvoimakkuutta.
  • Vähennä äänekkäiden laitteiden samanaikaista käyttöä.
  • Osta hiljaisempia laitteita (vertaa dB -arvoja – mitä pienempi, sen parempi).
Suojaa korvasi
  • Käytä kuulonsuojaimia aina kun mahdollista.
  • Jos altistut äkillisesti kovalle melulle (kuten katuporan äänelle), aseta kämmenet korviesi suojaksi tai työnnä sormet kumpaankin korvaan.

Haluatko kuulla paremmin?

Tietoa ja vinkkejä kuulostaan huolestuneelle.

Standar­dikokoiset kuulon­suojaimet töihin ja vapaa-aikaan

Kuulonsuojaimet hankitaan yleensä suojaamaan kuulovaurioilta, mutta niistä voi olla apua muissakin arkielämän tilanteissa. Keskittymistä vaativat työ tai toive rentoutua vapaa-ajalla on mahdollista käyttämällä korvatulppia tai kuulonsuojaimia. Ne vaimentavat ympäröivää melua mahdollistaen esim. paremman keskittymisen.

Kuulonsuojaimia on saatavilla sekä yksilöllisesti oman korvasi kukaan valmistettuina tai standardikokoisina. Kuulonsuojaimia valittaessa on tärkeää miettiä, kuinka kovalta melulta niiden pitäisi suojata ja kuinka pitkään niitä on pidettävä kerrallaan.

Standardi­kokoiset eli universaalit korvatulpat

Universaalit korvatulpat ovat kuusimallisia yhden koon korvatulppia. Ne eroavat yksilöllisistä korvatulpista ja kuulonsuojaimista siten, että niitä ei valmisteta korvakäytäväsi muodon mukaan. Universaalit korvatulpat ja kuulonsuojaimet sopivat harraste- tai muuhun epäsäännöllisempään käyttöön. Töihin ja säännölliseen käyttöön suosittelemme aina yksilöllisiä korvatulppia tai kuulonsuojaimia, koska niiden käyttö on turvallisempaa ja miellyttävämpää.

Standardi­kokoiset eli universaalit korvatulpat

Huolettaako kuulosi?

Jos olet altistunut kovalle melulle ja epäilet kuulosi heikentyneen, kannattaa hakeutua kuulontutkimukseen. Jos työpaikkasi on kovin meluinen tai vietät muuten aikaa meluisessa ympäristössä, kannattaa kuulo tutkituttaa vuosittain, jotta mahdolliset muutokset huomataan ajoissa.