Asiakastarinat

Kuulontutkimuksessa käyminen on itsestä huolehtimista

 

Sopusointuja-blogin kirjoittaja Maarit Veromaa ilahtui huomatessaan, että kuulotestissä voi käydä ilman lähetettä. Kuulontutkimus oli mukava ja hyödyllinen kokemus: nyt hän tietää että syytä huoleen ei ole, vaikka jotkut kuulemiseen liittyvät tilanteet saattavat edelleen tuntua rasittavilta.

Maaritille hankaluuksia ovat aiheuttaneet erityisesti englannin kielellä pidetyt puhelinkokoukset. Tilanne on tuttu monille: laitteet ja yhteydet eivät ehkä ole parhaat mahdolliset, näköyhteys puuttuu, vieraasta aiheesta vieraalla kielellä käyty keskustelu voi olla nopeatempoista ja osallistujien puhe epäselvää.

Puhelinkokousten seuraaminen ja niihin osallistuminen tuntui Maaritista rasittavalta, ja siksi hän arveli että ehkä hän ei kuule kunnolla. Tällaisiin energiaa vieviin tilanteisiin ei mielellään tullut hakeuduttua – tämäkin on tyypillinen kierre, mihin jo pelkkä epäilys huonosti kuulemisesta voi johtaa.

Helppo kuulotesti antoi tietoa omasta kuulosta

Sen lisäksi että kuka tahansa voi käydä kuulotestissä ilman lähetettä, mukava yllätys oli että vapaan testausajan saattoi saada jo parin päivän kuluttua yhteydenotosta. Maaritin kuulon testasi Kuuloverkon audionomi Jaana Antinluoma.

“Testin alussa keskustelimme miten itse koen kuuloni, missä tilanteissa koen haasteita kuulemisen kanssa. Itse kuulotesti tehtiin äänieristetyssä lasikopissa. Korville laitettiin kuulokkeet ja sain käteeni laitteen, jota piti yksinkertaisesti painaa aina kun kuulin äänen. Äänialueita oli useita, matalasta korkeaan ja se kesti kymmenisen minuuttia.
 Yllätyksekseni kuuloni oli keskitasolla eli hyvä, ainoastaan korkeampien äänien kohdalla oli kuulo heikentynyt.”

Odotuksia parempi tulos kuulotestissä antoi Maaritille mielenrauhan. Rasittaviin puhelinkokouksiinkin on nyt helpompi osallistua, kun tietää että ongelmat ovat muualla kuin omassa kuulossa.

Kuulo kannattaa testata parin vuoden välein

Jatkossa Maarit aikoo käydä kuulotestissä säännöllisesti, samaan tapaan kuin optikolla. Hän haluaa seurata kuulonsa tilannetta, sillä mahdollista kuulon heikkenemistä ei ole helppo itse huomata. Samalla hän kannustaa muitakin pitämään huolta kuulostaan:

“Meluisten paikkojen ja tilanteiden välttäminen sekä kuulon säännöllinen testaus kuuluu itsestään huolehtivan aikuisen naisen ja miehen elämään.”

Jos kuulokojeiden hankkiminen olisi jossain vaiheessa tarpeen, asian toteaminen mahdollisimman varhain on vain hyödyksi. Näin heikentynyttä kuuloa on helpointa korjata, eikä elämänlaatu pääse huonokuuloisuuden takia heikkenemään.

Lue Maaritin blogikirjoitus kuulon testaamisesta

Varaa aika kuulontutkimukseen

 

Lataa opas:
Haluatko kuulla paremmin?

Tietoa ja vinkkejä kuulostaan huolestuneelle.

 

kuuloverkko_opas_kansi