Blogi

Miksi säännöllinen käynti audionomilla kannattaa

 

Käytätkö kuulokojeita? Pidä huolta itsestäsi ja kuulostasi käymällä audionomin vastaanotolla vähintään kahden vuoden välein. Näin varmistut siitä, että kuulokojeet toimivat parhaalla mahdollisella tavalla. 

Kuulokojeiden käyttö mullistaa elämää hyvällä tavalla. Kommunikointi muiden kanssa helpottuu, ja elämään kuuluvista äänistä voi taas nauttia. Monille kuulokojeiden käyttöönotto vaatii totuttelua. Kuuloa kannattaa myös säännöllisesti seurata, koska kuulokojeet saattavat tarvita lisäsäätöjä.

Näissä asioissa me audionomit voimme olla suureksi avuksi. Kuulon tilanteen tarkistus rauhoittaa, vaikka toimenpiteitä edellyttäviä muutoksia ei käynnilläsi havaittaisikaan. Mukaasi saat joka tapauksessa tuoreinta tietoa ja tukea kuulonaleneman kanssa elämiseen.

 

Audionomi blogi

 

Totuta aivosi kuulemaan kuulokojeen avulla

Kun aloitat uusien tai uudelleen säädettyjen kuulokojeiden käytön, anna itsellesi aikaa sopeutua muutokseen. Aivosi muistavat miten kuulit aikaisemmin ja tottuvat pikku hiljaa siihen, miten kuulokojeet vahvistavat ääniä.

Tavoitteena on kuulokojeiden paras mahdollinen toimivuus

Vaikka saat kuulokojeita sovitettaessa audionomilta selkeät ohjeet ja opastuksen kuulokojeiden käyttöön, on tavallista että kaikki ei jää heti mieleen. Siksi suosittelemme, että otat pienissäkin ongelmissa yhteyttä sinua palvelleen liikkeen asiakaspalveluun. Näin selviää, onko tarpeen varata aika audionomille tarkistuksia, säätöjä tai lisäopastusta varten.

Vaikka itse et huomaisikaan kuulossasi ongelmia, on audionomin vastaanotolla järkevää käydä säännöllisesti noin 1-2 vuoden välein. Ihminen nimittäin tottuu helposti siihen millä tavalla hän kuulee. Kuulokojeet säädetään aina senhetkisen kuulonaleneman mukaan. Jos kuulossasi tapahtuu ajan myötä muutoksia, kojeiden säädöt eivät ole enää kohdallaan.

Kuulonalenema voi edetä niin hitaasti, että muutosta ei itse havaitse. Usein asian oivaltaakin ensin läheinen, kun kommunikointi  kuulokojeen käytöstä huolimatta hankaloituu.

Mitä audionomin vastaanotolla tapahtuu

Me audionomit haluamme, että sinä kuulet mahdollisimman hyvin. Älä siis jää yksin pohtimaan missä on vika, jos mikä tahansa kuuloosi liittyvä asia huolestuttaa tai tuntuu hankalalta. Yhdessä löydämme ratkaisun.

Vastaanotolla autamme sinua: voimme esimerkiksi tutkia kuulosi nykyisen tilanteen, säätää kuulokojeesi sekä opastaa sinua niiden käyttöön ja kotona tehtävään huoltoon. Korvakäytävät muuttuvat ajan myötä, joten kuulokojeiden korvakappaleet saattavat myös kaivata uusimista. Mukaasi saat aina ohjeet ja mahdolliset tutkimustulokset kirjallisena.

Kolme vinkkiä ennen audionomin vastaanottoa

Näillä vinkeillä voimme vastaanotolla keskittyä täysipainoisesti sinun kuuloosi:

  1. Varmista, että korvakäytävät ovat puhtaat

Käy aina ennen audionomin vastaanottoa lääkärin tai terveydenhoitajan luona. Hän tarkistaa ja tarvittaessa puhdistaa korvakäytävät vahasta. Apteekista ostettavat itsehoitoaineet ja -laitteet eivät tähän aina riitä, sillä oman korvakäytävän puhtautta ei voi nähdä. Siihen tarvitaan ammattilaisen osaaminen ja välineet.

  1. Ota kuulokojeesi mukaan

Tämä vinkki kuulostaa itsestään selvältä, mutta jos et käytä kuulokojeitasi säännöllisesti, lähdön tohinassa ne saattavat unohtua matkasta. Kotona olevien kojeiden toimintaa emme voi testata emmekä säätää.

  1. Ota tarvittaessa myös läheinen mukaan

Audionomin vastaanottoa ei todellakaan tarvitse jännittää. Jos sinä itse tai läheisesi arvelee, että neljä korvaa kuulee enemmän kuin kaksi, tulkaa yhdessä. Läheisesi voi auttaa sinua muistamaan vastaanotolla keskustellut asiat.

Lisäksi hän voi mukana ollessaan ymmärtää paremmin miten kuulonalenema ja kuulokojeet vaikuttavat jokapäiväiseen elämääsi. Te molemmat hyödytte, kun ymmärrätte tilanteen samalla tavalla.

Audionomin vastaanottoaika on tunnin tai puolen tunnin mittainen. Jos olet hankkinut kuulokojeet omalla kustannuksella, vastaanotto on maksullinen. Käynnin hinta 1-2 vuoden välein on kuitenkin pieni verrattuna saamaasi hyötyyn: hyvin hoidetut ja säädetyt kuulokojeet mahdollistavat sinulle paremman elämänlaadun.

Varaa nyt aika audionomille

 

Lataa opas:
Minä ja kuulonalenema

Näin huolehdit kuulostasi ja kuulokojeestasi.

 

mina_ja_kuulonalenemai_mockup-Jan-31-2022-04-18-30-10-PM