<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=275631530824273&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Skip to content

Ehkäise kuulo­vaurioiden syntyminen

Altistumme jatkuvasti erilaisille äänille kaikkialla. Joskus äänet ovat niin voimakkaita, että ne voivat vaurioittaa kuuloamme. Sen vuoksi ennaltaehkäisy on tärkeää. Kuuloaisti mahdollistaa kommunikoinnin toistemme kanssa ja auttaa meitä mm. vaaratilanteiden havaitsemisessa, siksi siitä kannattaa pitää huolta.

kuuloverkko_kuulonsuojaus_mobile

Mitä on voimakas melu?

Mitä on voimakas melu?

Äänenvoimakkuuden mittayksikkö on desibeli (dB). Vaimea kuiskaus on yleensä alle 30 dB, kun taas paukkupommi voi nousta 150 dB:n tasolle.

Kovat äänet vahingoittavat ihmiskorvaa, kun ne ylittävät 85 dB. Tämä vastaa esim. ruuhkaisen liikenteen melutasoa. Vapaa-ajalla esim. konserteissa melu voi olla jopa 100 dB. Aseen tai ilotulitteen pamaus saattaa aiheuttaa välittömän kuulovaurion, kun taas koneiden tasainen hurina voi vahingoittaa kuuloa pitkällä aikavälillä vähitellen. Ajan kuluessa tämä voi johtaa kuulonalenemaan ja tinnitukseen, joka tarkoittaa jatkuvaa korvien soimista tai huminaa. Kaikki melu on haitallista ja siksi kuulonsuojaus kannattaa aloittaa ajoissa.

Milloin on hyvä suojata kuuloa?

Melua on liikaa jos

Et kuule ihmisten puhetta, vaikka he olisivat käsivarren etäisyydellä sinusta

Korviisi sattuu oleillessasi tai poistuessasi meluisasta ympäristöstä

Korvasi soivat altistuessasi melulle tai välittömästi sen jälkeen

Melulle altistumisen jälkeen voit kuulla ihmisten puhuvan, mutta et saa selvää heidän puheestaan

kuuloverkko_kuulonsuojaus

Vinkkejä kuulon­suojaukseen

Vinkkejä kuulon­suojaukseen

  • Käytä aina kuulonsuojaimia, vaikka se tuntuisi epämukavalta tai olisi toisten mielestä tarpeetonta. Tiedäthän, että yksilölliset kuulosuojaimet ovat huomaamattomia ja miellyttäviä käyttää.
  • Lepuuta korviasi mahdollisimman usein poistumalla välillä meluisasta ympäristöstä, jos mahdollista.

Helpot tavat vaalia kuuloa

Altistutko kovalle melulle päivittäin? Helpoin tapa suojata kuuloasi on vähentää melulle altistumisen ajallista kestoa, mutta myös muita keinoja kannattaa käyttää:

Poistu paikalta
  • Pysy mahdollisimman kaukana melun lähteestä.
  • Poistu paikalta, kun melu yltyy kovaksi.
Hiljennä laitteita
  • Kotona kannattaa pienentää television tai musiikkisoittimien äänenvoimakkuutta.
  • Vähennä äänekkäiden laitteiden samanaikaista käyttöä.
  • Osta hiljaisempia laitteita (vertaa dB -arvoja – mitä pienempi, sen parempi).
Suojaa korvasi
  • Käytä kuulonsuojaimia aina kun mahdollista.
  • Jos altistut äkillisesti kovalle melulle (kuten katuporan äänelle), aseta kämmenet korviesi suojaksi tai työnnä sormet kumpaankin korvaan.

Huolettaako kuulosi?

Jos olet altistunut kovalle melulle ja epäilet kuulosi heikentyneen, kannattaa hakeutua kuulontutkimukseen. Jos työpaikkasi on kovin meluinen tai vietät muuten aikaa meluisessa ympäristössä, kannattaa kuulo tutkituttaa vuosittain, jotta mahdolliset muutokset huomataan ajoissa.