Blogi

Nykyaikainen kuulokoje toistaa äänet oikein

 

Uusin kuulokojeteknologia mahdollistaa elämän äänien kuulemisen mahdollisimman aitoina. Oticonin kehittämä 360 asteen teknologia tuottaa äänimaiseman, joka auttaa aivoja tunnistamaan ja käsittelemään kaikista suunnista tulevia ääniä. Tämä tukee kuulon kuntoutusta lisäten samalla käyttäjän turvallisuutta ja vireystilaa.

Moderni kuulokoje on jotain aivan muuta kuin entisaikojen kömpelö, vinkuva ja sukkahousunharmaa laite. Nykyään kuulokojeiden sijaan voisi melkein puhua 3D-kuulokkeista, sillä ne keräävät tehokkaasti ääniä kaikista suunnista ja tehostavat äänien aistimista.

Oticonin kehittämän BrainHearing-teknologian mahdollistama laaja äänimaisema tuottaa huomattavasti parempia kuulokokemuksia kuin perinteisesti käytössä ollut suppea äänimaisema. Tutkimukset osoittavat, että tästä on kuulokojeen käyttäjälle sekä välitöntä että pitkäaikaista hyötyä.

Aivot tarvitsevat koko äänimaisemaa toimiakseen paremmin

Vaikka helposti ajattelemme että ääniaistimus syntyy korvassa, todellisuudessa korva vain välittää äänet aivoille käsiteltäviksi ja tulkittaviksi. Lisäksi aivomme tarvitsevat molempien korvien välittämää tietoa toimiakseen parhaalla mahdollisella tavalla.

Ennen kuulonalenemasta kärsivää suorastaan suojeltiin ääniltä: kuulokojeita oli käytössä usein vain yksi ja sekin keskittyi keräämään ääniä yhdestä suunnasta kerrallaan. Kuulokoje säädettiin niin, että käyttäjä saattoi esimerkiksi kuulla edessään lähinnä olevan henkilön puheen, mutta muut äänet vaimennettiin, koska ajateltiin että ne häiritsevät kuuloaistimusta.

Tämän vuoksi kuuleminen oli yksiulotteista ja yhteen ääneen kerrallaan keskittyvää – siis hyvin kaukana normaalista kommunikaatiosta, johon lähes aina liittyy taustaääniä. Ei siis ihme, että vanhempien kuulokojeiden käyttäjät eivät aina ole olleet tyytyväisiä kojeisiinsa.

Kolmiulotteinen kuulemiskokemus on selkeä ja miellyttävä

Nyt tutkimukset ovat osoittaneet, että on sekä turvallisempaa että hyödyllisempää kuulla eri suunnista tulevat ympäristön äänet mahdollisimman aitoina. Tämä aktivoi aivoja ja auttaa niitä seulomaan tärkeät äänet vähemmän tärkeistä. Aivot erottavat esimerkiksi puheäänen taajuuden ja tehon muista taustaäänistä ja pystyvät keskittymään puheen kuunteluun. Tilanne on mahdollisimman lähellä ennen kuulonalenemaa koettua kuuloaistimusta.

Oticonin 360 asteella toimivia kuulokojeita käyttävä voi siis keskustella sujuvasti useamman henkilön kanssa. Kyse on myös turvallisuudesta: tällaiset kuulolaitteet välittävät vaikkapa takana liikkuvan auton äänen. Moniäänisyys pitää aivot aktiivisina ja lisää niiden vireyttä. Tämä voi osaltaan hidastaa esimerkiksi vanhuuden dementian puhkeamista tai pahenemista.

Oticon More™ laite

Oticon More™:n äänimaisema perustuu aitojen äänien hyödyntämiseen

Kuulokojeiden kehitys on ollut huimaa: nyt kojeet sisältävät mikroprosessorin ja algoritmeihin perustuvan käyttöjärjestelmän. Nykyaikaiset kuulokojeet, kuten Oticon More™, tarjoavat käyttäjilleen monia etuja:

1. Mahdollisimman aito äänimaisema, joka tukee sekä kuulemista että aivojen vireyttä

Oticonin luoma 360 asteella ääniä navigoiva käyttöjärjestelmä perustuu 12 miljoonan erilaisen äänen tallentamiseen. Näiden luonnollisten äänien perusteella kehitetty algoritmi pystyy tulkitsemaan ja toistamaan ääniä mahdollisimman aidosti.

2. Kuulokojeen säätö ja käyttö älypuhelimen sovelluksen avulla

Bluetooth-teknologia mahdollistaa mm. kuulokojeiden säädön puhelimeen ladattavien sovellusten avulla. Musiikkia voi kuunnella langattomasti ja puhelinkeskustelut sujuvat kätevästi hands free -toiminnolla. Kun molemmat korvat kuulevat puhelinkeskustelun, kuulokokemus on selkeämpi kuin yhdellä korvalla.

3. Virtalähteenä paristot tai ladattavat akut

Modernit kuulokojeet saa tarpeen mukaan paristo- tai akkukäyttöisinä. Paristot kestävät jopa 5 päivää, mutta varaparistoista syntyy kuluja ja niiden vaihtaminen vaatii hiukan sorminäppäryyttä. Akkujen lataus on helppoa eikä lisäkuluja synny, mutta kuulokojeet on ladattava käytännössä joka päivä (tai yö). Ratkaisu on kätevä, mutta ei sovellu paikkoihin joissa sähköä ei ole saatavilla.

4. Miellyttävä muotoilu ja 8 värivaihtoehtoa

Oticonin kuulokojeet ovat kooltaan pieniä ja huomaamattomia. Muotokieli on pyöreää ja kojeet soveltuvat myös silmälasien käyttäjälle. Saatavilla on 8 ihon ja hiuksien sävyihin sovitettua värivaihtoehtoa. Näkyvien osien metallinhohtoinen pinta viimeistelee luonnollisen ja miellyttävästi vaihtelevan ilmeen. Pariston tai akun kanssa kuulokoje painaa vain noin 4 g – saman verran kuin esimerkiksi 10 sentin kolikko.

Panosta hyvinvointiisi ja tutustu Oticon More™:n tarjoamaan äänimaisemaan. Kuuloverkolta saat kojeet koekäyttöön, jotta huomaat eron omassa arjessasi. Varaa tästä aika audionomin vastaanotolle!

 

Lataa opas:
Minä ja kuulonalenema

Näin huolehdit kuulostasi ja kuulokojeestasi.

 

mina_ja_kuulonalenemai_mockup-Jan-31-2022-04-18-30-10-PM