Skip to content

Blogi

Miten moderni kuulokoje toimii?

 

Kun kuulokojeiden hankkiminen tai uusiminen on ajankohtaista, mielessä pyörii paljon kysymyksiä. Tekniikka kehittyy nopeasti – mikä on parasta ja uusinta uutta? Myös kuulokojeiden liitettävyys vaikkapa älypuhelimeen kiinnostaa monia. Kuulokojeiden tärkein tehtävä on kuitenkin kuulemisen parantaminen. Oma kuulokokemuksesi ratkaisee, minkälainen kuulokoje on sinulle paras vaihtoehto.

Koska kuulonaleneman tyyppi ja taso ovat aina yksilöllisiä, myös kuulokojeet kannattaa aina valita oman tilanteen ja tarpeen mukaan. Tärkeintä on löytää kuulokojemalli, joka tarjoaa juuri sen oman parhaan kuulokokemuksen niissä tilanteissa, joissa kuulokojeita tullaan eniten käyttämään.

Uusin teknologia mahdollistaa monia asioita, myös liitettävyyden muihin laitteisiin. Ne ovat kuitenkin lisämausteita, joita voit harkita siinä vaiheessa, kun kuulemisen kannalta paras kuulokojemalli on löytynyt. Kuulokojeista tulee osa sinua samaan tapaan kuin silmälaseista, joten niiden toimivuus ja istuvuus on tärkeää. Näin varmistat, että pärjäät kuulonalenemasi kanssa paremmin joka päivä.

Kuuloaisti on korvan ja aivojen yhteistyötä

Ajattelemme helposti, että kuuleminen liittyy vain korvaan. Korvien tehtävä on kerätä ympäristön äänet ja muuttaa ne sisäkorvassa neuraaliseksi koodiksi. Tämä koodi siirtyy kuulohermoa pitkin aivorunkoon ja aivojen kuulokeskukseen.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että aivojen kuulokeskuksessa on kaksi osajärjestelmää. Ne molemmat käsittelevät ja analysoivat sisäkorvasta saapunutta neuraalista koodia ja muuttavat sen merkityksellisiksi ääniksi. Mitä parempilaatuista neuraalista koodia aivojen kuulokeskus saa käsitellä, sitä paremmin se toimii.

Aivojen kuulokeskuksen osajärjestelmistä ensimmäinen havainnoi koko äänimaisemaa ja luo kokonaiskuvan siitä mitä ympäristössä tapahtuu. Toinen osajärjestelmä kohdistaa mielenkiinnon meille merkityksellisiin ääniin, joihin keskittyessämme ne muuttuvat selkeiksi ja tunnistettaviksi. Nämä osajärjestelmät toimivat jatkuvasti ja samanaikaisesti yhdessä, ja luovat perustan äänien tehokkaalle erottelemiselle.

Kokonainen vai rajoitettu äänimaisema?

Kuulokojeteknologiassa on tapahtunut valtava muutos. Perinteinen teknologia perustuu äänimaiseman rajoittamiseen. Melua on pyritty hallitsemaan ja kuuleminen on suunnattu vain puheeseen. Äänimaisemasta iso osa on ikään kuin leikattu pois. Lopputuloksena on heikkolaatuinen neuraalinen koodi, mikä estää aivojen kuulokeskusta toimimasta normaalilla tavalla.

Oticonin kehittämä BrainHearing™ -teknologia perustuu aivotutkimusten tuloksiin. Uudet Oticon More™ -kuulokojeet keräävät korvaan täydellisen äänimaiseman, minkä ansiosta aivojen kuulokeskukseen välittyvän neuraalisen koodin laatu paranee huomattavasti. Aivojen kuulokeskus saa parhaat mahdollisuudet toimia luontaisella tavalla.

Rikkaan äänimaiseman kuuleminen on miellyttävää ja turvallista

Oticon More™ -kuulokojeet hyödyntävät uudenlaista äänenkäsittelyjärjestelmää, joka perustuu aitojen äänien hyödyntämiseen. Kehitystyön aikana neuroverkostoa “koulutettiin” 12 miljoonalla tosielämän äänimaisemalla, joita se pystyy koneoppimisen avulla analysoimaan, järjestelemään ja tasapainottamaan.

Näin ohjelmoidut kuulokojeet pystyvät mukautumaan nopeasti ja 360 asteen säteellä ympäröivän äänimaiseman muutoksiin. Ne vahvistavat ja tasapainottavat aivoille kulkeutuvalle neuraaliselle koodille mahdollisimman korkean laadun. Näin syntyvä kuulokokemus on monille vanhemman teknologian kuulokojeita käyttäneelle suorastaan mullistava.

Katso mitä Toni Hinkka ajattelee Oticon More™ -kuulokojeistaan!

Eri suunnista tulevien äänien kuuleminen parantaa toimintakykyä ja jaksamista erityisesti ympäristöissä, joissa ääniä on paljon. Kyse on myös turvallisuudesta. Kun vaikkapa takaa tulevat äänet voi tunnistaa, esimerkiksi ulkona on helpompi liikkua.

Laaja äänimaisema myös aktivoi aivoja, mikä vaikuttaa suoraan vireystilaan. Mahdollisimman hyvin kuuleminen parantaakin elämänlaatua sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä.

Modernit kuulokojeet voi yhdistää moniin muihin laitteisiin

Kun sinun kuulemistasi parhaiten edistävä kuulokojemalli on löytynyt, saatat olla kiinnostunut myös kuulokojeittesi yhdistämisestä muihin laitteisiin. Näiden käyttäminen edellyttää käyttäjältä kuitenkin jonkin verran teknisiä valmiuksia.

Oticon More™ tarjoaa Bluetooth-yhteyden kautta laajan valikoiman yhdistettävyysvaihtoehtoja. Voit esimerkiksi tehdä kuulokojeistasi langattomat kuulokkeet ja suoratoistaa ääntä televisiosta, puhelimesta tai tietokoneelta. Voit myös hallita kuulokojeitasi Oticon ON -sovelluksen avulla.

Kuuloverkolta saat modernit Oticon- ja Bernafon-kuulokojeet

Me Kuuloverkon audionomit tarjoamme sinulle tietoa kuulokojeiden valinnan tueksi. Olemme sinun asiallasi: autamme tunnistamaan kuulosi tilanteeseen ja käyttötarpeisiisi sopivimmat kuulokojemallit. Mielestäsi parhaita voit myös kokeilla kotona ennen ostopäätöstä.

Kysy lisää omalta audionomiltasi!

 

Lataa opas:
Minä ja kuulonalenema

Näin huolehdit kuulostasi ja kuulokojeestasi.

 

mina_ja_kuulonalenemai_mockup-Jan-31-2022-04-18-30-10-PM