Skip to content

Blogi

Kun tinnitus kiusaa, oikea tieto ja asenne auttavat

Jokainen kuulee joskus korvissaan pään sisäistä suhinaa tai muuta ääntä. Tästä ei kannata huolestua. Jos tinnitusäänet alkavat yllättäen tai muuttuvat normaalia elämää häiritseviksi, syy kannattaa selvittää. Oikea tieto ja asenne ovat tärkeitä, kun totuttelet elämään häiritsevän tinnituksen kanssa. 

Tinnitukselle voi olla monia syitäTinnituksesta puhutaan paljon, koska satunnainen pään sisäisten äänien kuuleminen on tavallista. Tarkkaa syytä tinnitukseen ei tiedetä, mutta kyseessä on todennäköisesti elimistömme normaali reaktio stressiin tai kovassa metelissä oleskeluun. Nämä reaktiot ovat aina yksilöllisiä. 

Jos tinnitusäänet tulevat ja menevät ilman suurempaa harmia, niihin ei kannata kiinnittää liikaa huomiota. On myös tavallista, että tinnitusääni muuttuu tai sen voimakkuus vaihtelee eri aikoina.

Tinnituksessa tapahtuvat äkilliset tai merkittävät muutokset kannattaa kuitenkin aina tutkia. Näin mahdolliset sairaudet voidaan sulkea pois. Esimerkiksi erilaiset kuulovauriot tai korvan karvasoluvauriot voivat aiheuttaa tinnitusta – jopa kuuro korva voi tinnittää. Tinnitus voi häiritä kuulemista, vaikka kuulo olisi suhteellisen hyvä. 

Tinnitusäänet voivat liittyä myös purenta- tai verenpaineongelmiin, moniin lääkkeisiin sekä äkillisiin koviin ääniin. Tyypillisesti myös stressi aiheuttaa tai voimistaa tinnitusta. Asenne ratkaisee paljon: tinnitukseen voi tottua

Yllättäen alkava tinnitus voi olla aluksi iso järkytys. Ihmismieli on kuitenkin joustava ja sopeutuu isoihinkin muutoksiin. Kun sairauden mahdollisuus on suljettu pois, asenne ratkaisee paljon.

“Tinnituksen ajatteleminen lisää ärtymystä – ajatukset ja huomio kannattaa siis suunnata johonkin mukavaan asiaan.”

Älä anna tinnituksen hallita elämääsi: voit hallita tinnitusta kiinnittämällä huomiosi johonkin muuhun asiaan. Tämä saattaa vaatia paljon harjoittelua ja sopivia työkaluja. Tinnitus on todellinen kokemus, joten kuulluksi tuleminen on tärkeää. Siksi sekä ammattilaisten antamalla tuella että vertaistuella on iso merkitys, kun opettelet elämään tinnituksen kanssa.Häiritseekö tinnitus normaalia elämää? 

Silloin kun tinnitusäänet häiritsevät normaalia elämää, esimerkiksi nukkumista ja työntekoa, on syytä hakea apua. Koska tinnituksen syyt ja ilmenemismuodot ovat yksilöllisiä, myöskään yhtä kaikille sopivaa hoitoa ei ole olemassa. Älä jää yksin tinnituksen kanssa, sillä siihen keskittyminen saattaa vain pahentaa oireita.


Hanki oikeaa tietoa tinnituksen asiantuntijalta – esimerkiksi Kuuloverkon tinnitukseen erikoistuneilta audionomeilta. Heiltä saat

  • Tutkittua tietoa tinnituksesta ja sen hoidosta
  • Työkaluja ja vinkkejä tinnituksen vakavuuden arviointiin ja sen kanssa elämiseen
  • Tietoa kuulontutkimuksesta ja tinnitusääniä sekoittavan kuulokojeen käytöstä
  • Tarvittaessa ohjauksen tarkempiin tutkimuksiin


Varaa aika

 

Lataa Pieni tinnitusopas!

Tietoa ja vinkkejä tinnituksesta kärsiville.

 

kuuloverkko_pieni_tinnitusopas_mockup