Skip to content

Blogi

Näin valitset ja otat uudet kuulokojeet käyttöön

Kun kuulonalenema todetaan ensimmäistä kertaa kuulontutkimuksessa, kysymyksiä riittää. Tarvitsenko ja hyödynkö kuulokojeista, mitä kautta ne voi hankkia ja miten niiden käyttöön kannattaa totutella? Audionomi on kuulonkuntoutuksen ammattilainen ja häneltä saa luotettavaa tietoa kuulokojeiden hankintavaihtoehdoista, käyttöönotosta ja vaikutuksesta kuulemiseen.

Jokaisen kuulonalenema on yksilöllinen. Kuulokojeet kannattaakin valita aina oman tilanteen mukaan: mikä kojemalli parhaiten sopii oman kuulonaleneman tyyppiin ja kuulemisen helpottamiseen elämän eri tilanteissa.

Alentunut kuulo ei parane vaan pikemminkin etenee. Siksi on tärkeää ymmärtää miten kuulokojeet vaikuttavat kuulemiseen, jaksamiseen ja hyvinvointiin. Läheisen, esimerkiksi puolison tai aikuisen lapsen mukanaolo audionomin vastaanotolla on usein hyödyksi, sillä näin molemmat saavat saman tiedon ja ymmärryksen kuulon tilanteesta.

Kuulokojemalli kannattaa valita vasta kuulontutkimuksen jälkeen

Audionomi käy aina kuulontutkimuksen tuloksen asiakkaan kanssa läpi ja kertoo, miten alentunut kuulo vaikuttaa arjessa. Jos kuulonalenema on sellainen, että kuulokojeista olisi apua, tarkennamme asiakkaan omia odotuksia hyvälle kuulemiselle omassa elämässään. Kerromme, minkälaisia hyötyjä voit odottaa kuulokojeiden käyttämisestä. Mitä varhaisemmassa vaiheessa kuulonalenema todetaan ja aloitetaan kuulonkuntoutus kuulokojeilla, sitä paremmin totut ja hyödyt kojeistasi.

Kuulokojeita on erilaisia sekä tekniikaltaan että malliltaan ja sen mukaan, miten ne ovat korvassa. Audionomin asiantuntemuksella kaikille löytyy oikeanlainen kuulokoje. Kuulokojeen lopullinen valinta on aina asiakkaan oma päätös – kuten vaikkapa silmälasit – ja hankinnan voi tehdä kahdella tavalla. Maksutta voit saada sairaanhoitopiirin määrittelemät kuulokojemallit (tarvitaan lääkärin lähete kuulokojetta varten) ja omalla kustannuksella mitkä tahansa kuulokojeet.

Kuulokojeiden sovitus, kokeilu ja tilaaminen

Jos sinua kiinnostaa omalla kustannuksella hankittavat kuulokojeet, voit Kuuloverkon kautta saada ne kotikokeiluun 1–2 viikon ajaksi ilman ostopakkoa. Autamme valitsemaan kuulokojemallin ja sovitamme kuulokojeet joko samalla käynnillä tai myöhemmin. Mukaan tulevat tietysti kuulokojeen käyttöohjeet sekä myyntiehdot mahdollisen ostopäätöksen tueksi. Jos olet tyytyväinen koekäytön jälkeen, tilaamme sinulle omat kuulokojeet halutun värisinä. Opastamme aina kuulokojeiden käyttöönotossa ja olemme tukenasi.

Kaikki kuulokojeet vaativat säännöllistä kotihuoltoa, johon saat Kuuloverkolta aina hyvät suulliset sekä kirjalliset ohjeet. 

Kuulokojeisiin totuttelu kannattaa aloittaa heti

Uusia kuulokojeita on hyvä käyttää päivittäin, vähintään 6 tuntia päivässä. Rutiininomainen käyttö auttaa aivoja oppimaan ja tunnistamaan niitä ääniä, joita et ole ehkä enää kuullut. Tottuminen kuulokojeiden käyttöön vie aina hiukan aikaa. Jotkut tottuvat heti, toisilla totuttelu voi kestää pitempään – onhan kyseessä iso muutos, johon täytyy sopeutua.

Kuulokojeiden päivittäisen käytön lisäksi on opeteltava asettamaan kuulokojeet korviin ja poistamaan ne. Myös paristojen säännöllinen vaihto tai akkujen lataaminen on tärkeää. Kojetyypit ovat tässä suhteessa erilaisia. Pienten kojeiden käsittely sujuu joiltakin helposti, jotkut tarvitsevat enemmän tukea ja apua. Päivittäin on myös hyvä tarkistaa kojeet ja pyyhkiä ne puhtaiksi. Tarkempi kuulokojeiden kotihuolto kannattaa tehdä säännöllisesti annettujen ohjeiden mukaan. Silloin vahasuodattimet, tipit ja väliletkut vaihdetaan ja korvakappaleet pestään riippuen siitä, minkälainen koje on käytössä.

Kysyminen auttaa, kun tietoa tulee kerralla paljon

Kuulokojeiden hankinnan yhteydessä tarjoamme paljon tietoa, jonka omaksuminen voi viedä aikaa. Kysymykset voivat koskea kuulemista, kojeiden käyttöä, huoltoa ja vaikkapa kuulokojeiden korvasta putoamisen estämistä (siihenkin löytyy ratkaisu). Kysy rohkeasti, vastaamme mielellämme! Jos läheisesi ei pääse mukaan vastaanotolle, annamme mukaasi läheisille tarkoitetun tietopaketin.

Ensimmäisiä kuulokojeita hankkivalle suosittelemme kontrollikäyntiä noin 3 kk sisällä. Silloin kojeiden takuusäätö ja tarvittaessa käytön ohjaus on maksuton käynti.

Moni haluaa käyttää kuulokojeita myös älylaitteiden kanssa. Tähän on paljon mahdollisuuksia, joista kerromme kuulokojeita valitessasi. Käytön opettelu käyttöohjeiden mukaan on kuitenkin omalla vastuullasi, sillä me audionomit emme ole asiakkaiden omien älylaitteiden asiantuntijoita.

Kuulokoje on elämänlaatua parantava apuväline

Kuulokojeesta tulee osa persoonaasi, samaan tapaan kuin silmälaseista. Paremmin kuuleminen vaikuttaa elämääsi kokonaisvaltaisesti: aivot saavat virikkeitä ja voivat paremmin. Jos kuulonalenema on saanut sinut välttelemään rasittavia tilanteita, rohkeus lähteä mukaan muiden seuraan voi palata. Ylipäätään kommunikointi arjen tilanteissa helpottuu, vaikka kuiskaukset saattavat edelleen jäädä kuulematta.

 

Lataa opas:
Minä ja kuulonalenema

Näin huolehdit kuulostasi ja kuulokojeestasi.

 

mina_ja_kuulonalenemai_mockup-Jan-31-2022-04-18-30-10-PM