Skip to content

Blogi

Viisi vinkkiä kuulontutkimukseen tulevalle – näin edistät omaa hyvinvointiasi

Kuuloaisti vaikuttaa hyvinvointiisi monella tavalla. Kun sinulla on ikää yli 40 vuotta tai jos käytät jo kuulokojeita, kuulosi tilanne kannattaa selvittää parin vuoden välein. Tämä kirjoitus on sinulle, joka pohdit olisiko aika käydä kuulontutkimuksessa. Saat myös hyödyllistä tietoa kuulontutkimukseen valmistautumisesta.

Kuvittele, että et kuulisi kunnolla mitä sinulle puhutaan. Todennäköisesti turhautuisit tai vetäytyisit pois. Saattaisit alkaa välttelemään vastaavia tilanteita. Entä jos et havaitsisi vaaraa, koska et kuulisi takaasi tulevaa autoa, mopoa tai polkupyörää? 

Jos yllä kuvatut tilanteet eivät ole kohdallasi pelkkää kuvitelmaa, kuulosi tilanne olisi hyvä selvittää. Kuulon alenemista ei aina itse huomaa, vaikka se tapahtuu vääjäämättä kaikille. Yleensä kuulo alenee vaivihkaa, pikku hiljaa. Totumme omaan tapaamme kuulla.

 

1. Kuulontutkimus on tärkeää, koska sinä olet tärkeä

Kuulemme todellisuudessa aivoillamme, minkä vuoksi heikentynyt kuulo vaikuttaa suoraan toimintakykyymme ja sosiaaliseen kanssakäymiseemme. Me audionomit tuemme sinua yksilöllisesti kuuloon liittyvissä ongelmissa. Olemme luotettavia terveydenhuollon ja kuuloalan ammattilaisia. Varaa siis rohkeasti aika kuulontutkimukseen!

Jotta voimme suositella juuri sinulle sopivia ratkaisuja, kuulosi tilanne on ensin selvitettävä luotettavalla tavalla. Sen jälkeen osaamme kertoa, hyötyisitkö kuulokojeiden käyttämisestä tai muista kuulon apuvälineistä. Jos käytät jo kuulokojeita, säännöllisin väliajoin tehdyistä kuulontutkimuksista saamme tietoa kuulosi muutoksista ja voimme säätää kojeesi toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. 

 

2. Puhdistuta korvasi aina ennen kuulontutkimukseen tuloa 

Korvakäytävässä oleva vaikku on luonnollinen asia, mutta se estää kuulon tutkimisen. Kun olet varannut ajan audionomille, varaa samalla terveysasemalta, yksityiseltä lääkäriasemalta tai työterveydenhuollosta aika korvakäytäviesi puhdistukseen. Myös jotkut apteekit saattavat tarjota korvien huuhtelua. Syvällä korvakäytävässä olevan vahan poistaminen ei kokonaan onnistu kotikonstein, ei edes apteekista saatavilla korvavahaa poistavilla tuotteilla.

Korvien puhdistus on välttämätöntä, sillä muuten tulet audionomin vastaanotolle turhaan – kuuloasi ei voida tutkia. Puhdistuta korvasi jo 1–2 viikkoa ennen kuulon tutkimista, sillä huuhtelun yhteydessä korvaan voi jäädä vähän vettä. Vähäinenkin vesi voi vääristää kuulontutkimuksen tulokset, joten korvakäytävien pitää antaa rauhassa kuivua.

 

3. Muista ottaa nämä mukaan kuulontutkimukseen tullessasi

Kuulontutkimusta ei tarvitse jännittää. Voit halutessasi ottaa mukaan saattajan tai tukihenkilön. Koska kuulontutkimus on osa terveydenhuoltoa, saapuessasi pyydämme ensin nähtäväksi Kela-korttisi. Jos sinulla on jo kuulokoje, ota myös se ja mahdollinen latauslaite mukaan. 

Voit myös etukäteen miettiä minkälaisissa tilanteissa ja paikoissa sinun on hankala kuulla – ja milloin kuulet hyvin. Audionomi kyselee sinulta ennen varsinaista kuulontutkimusta kuulokokemuksistasi. Näistä tiedoista on paljon hyötyä, kun suunnittelemme yhdessä kuulosi kuntoutusta – jos kuntoutus on tarpeen.

 

4. Audionomin vastaanotolla keskitymme sinun kuuloosi

Kuulosta huolehtiminen on tärkeää, sillä kuuleminen vaikuttaa terveyteesi ja toimintakykyysi pitkällä aikavälillä. Kuulontutkimuksen tarkoituksena on havaita mahdolliset kuulovammat tai kuulon heikkeneminen jo varhaisessa vaiheessa. Silloin saat kuulon kuntoutuksesta parhaan hyödyn.

Kuulontutkimus kestää noin 30 minuuttia. Keskustelemme ensin luottamuksellisesti sinun kuulokokemuksistasi, minkä jälkeen audionomi ohjaa sinut äänieriöön. Saat korvillesi kuulokkeet, kuuntelet piippausääniä ja ilmaiset audionomille aina, kun kuulet pienimmänkin äänen. Lopuksi audionomi kertoo sinulle tutkimuksen tuloksen ja mitä se tarkoittaa sinun tapauksessasi. Testitulokset saat aina myös kirjallisena mukaasi.

Jos kuulosi on alentunut, et jää yksin asian kanssa. Jos kuulokojeista tai muista kuulon apuvälineistä olisi sinulle hyötyä, käymme vaihtoehdot yhdessä läpi ja katsomme mitkä niistä sopisivat sinulle parhaiten. Saat myös yksilöllisiä ohjeita, jotka helpottavat kuulemistasi arjen eri tilanteissa. 

Jos sinulla on jo käytössä kuulokojeet, kuulontutkimuksen tulokset auttavat audionomia säätämään kuulokojeesi uusimpien tulosten mukaisesti. 

 

5. Audionomi tukee sinua kuulon kuntouttamisessa

Audionomin tärkein tehtävä on tukea ja auttaa sinua kuulosi kuntouttamisessa. Tavoitteena on parantaa kuulokokemustasi ja sitä kautta myös elämänlaatuasi. Kuntoutus voi sisältää esimerkiksi kuulokojeiden käyttöä, puhekorvausharjoituksia, kuulon apuvälineiden käyttöä ja kommunikointitaitojen harjoittelua. 

 

Parhaat tulokset saat, kun

  • Kerrot audionomille kaikki kuuloon liittyvät huolesi ja oireesi 
  • Osallistut itse realististen tavoitteiden ja hoitosuunnitelman laatimiseen
  • Harjoittelet säännöllisesti, sillä kuulon kuntoutus vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä
  • Jos kuulossasi tapahtuu muutoksia, otat audionomiisi yhteyttä jotta hän voi muuttaa hoitosuunnitelmaa kanssasi

Kuulosta huolehtiminen edistää terveyttäsi ja hyvinvointiasi. Ensinnäkin se mahdollistaa vuorovaikutuksen muiden ihmisten kanssa. Kuuleminen lisää myös turvallisuutta, kun pysyt tietoisena ympäristöstäsi ja voit reagoida nopeasti mahdollisiin uhkiin.

Kuulo auttaa sinua myös nauttimaan elämästä – esimerkiksi musiikista ja muista äänielämyksistä. Monille on yllätys, että kuulo vaikuttaa myös kykyymme oppia uusia asioita. Tälle löytyy luonnollinen selitys, sillä hyvin kuuleminen pitää aivomme virkeinä.

Haluatko kuulla
pa­remmin?

Tästä saat tietoa ja vinkkejä kuu­lostaan huo­les­tuneelle.

 

kuuloverkko_opas_kansi