Skip to content

Blogi

Kuulon suojaaminen ehkäisee kuulovaurioiden syntymistä

Ethän unohda suojata kuuloasi melulta ja kovilta ääniltä! Kuuloa ei kannata riskeerata, sillä kerran synnyttyään kuulovaurio eli kuulon aleneminen ei parane. Audionomina annan 6 vinkkiä kuulosi suojaamiseen. Noudata niitä – ja voit nauttia elämäsi äänistä turvallisesti.

Jokainen joutuu joskus tilanteisiin, joissa kovat äänet yllättävät. Liikenteessä kuulemme kun autot ja moottoripyörät kiihdyttävät vauhtiaan, satumme paikalle kun ruohonleikkuri, lehtipuhallin tai moottorisaha käynnistetään, ja niin edelleen.

 

Kiinnitä huomiota melulle altistumiseen

Äänenvoimakkuuden mittayksikkö on desibeli (dB). Normaali puhe on voimakkuudeltaan noin 60–70 dB, mutta esimerkiksi paukkupommin ääni voi olla jopa 150 dB. Äänet vahingoittavat ihmisen korvaa, kun ne ylittävät 85 dB. Huomaat itsekin että melua on liikaa, jos et kuule lähelläsi olevien puhetta tai korvasi soivat tai niihin sattuu kun olet tai poistut meluisasta tilanteesta.

Puheääntä kovemmat äänet tai jatkuva melu kuuluvat monien ihmisten työhön ja vapaa-aikaan. Työpaikoilla melutasot ja kuulonsuojausohjeet ovat yleensä tiedossa. Silloin on tärkeää että noudatat työnantajan antamia kuulonsuojausohjeita. Voit tarpeen mukaan suojata kuuloasi työtehtävissä, vaikka sitä ei erityisesti edellytettäisi. 

 

Kuuloverkko_kuulonsuojaus_blog_3
Älä käytä kovaäänisiä laitteita ilman kuulonsuojaimia!

 

Vapaa-ajalla, esimerkiksi konserteissa ja festareilla, melutaso voi nousta yllättävän korkeaksi, jopa 100 dB:n tasolle. Moneen harrastukseenkin kuuluu kovia ääniä. Suojaa kuulosi tarpeen mukaan esimerkiksi kun käytät äänekkäitä koneita ja laitteita, kun ajat moottoripyörällä tai kun olet ampumaradalla tai metsästämässä.


6 vinkkiä kuulon suojaamiseen

Kuulovaurio voi aiheutua jo yksittäisestä kovasta pamauksesta – mutta myös jatkuva altistuminen melulle voi johtaa kuulon alenemiseen tai tinnitukseen. Ota siis kuulonsuojaimet tai korvatulpat mukaan ja käytä niitä, jos tiedät joutuvasi meluisaan ympäristöön. Pyri myös minimoimaan aika, jonka vietät melun keskellä.

  1. Käytä kuulonsuojaimia tai korvatulppia, kun tiedät altistuvasi melulle
  2. Poistu välillä meluisasta ympäristöstä, jos se on mahdollista
  3. Pysy mahdollisimman kaukana melun lähteestä
  4. Musiikkia, TV:tä y.m. kuunnellessasi pienennä volyymia
  5. Vältä äänekkäiden laitteiden samanaikaista käyttöä
  6. Hanki tai käytä mahdollisimman hiljaisia koneita ja laitteita


Jos melu yllättää eikä sinulla ole sopivia suojaimia, voit suojata kuuloasi omilla käsilläsi: laita sormet korviin tai peitä korvasi tiiviisti kämmenillä.

Lue lisää kuulon suojaamisesta

 

Käytä laadukkaita korvatulppia!

Pluggerz Road