Blogi

Millainen kuulokoje sopii minulle?

Kun kuulokojeen hankinta on ajankohtaista, luota kuulemisen asiantuntijaan eli audionomiin. Kaikki kuulokojemallit eivät nimittäin sovi kaikille. Ennakkoluulottomuus kannattaa: monipuolisesta kuulokojeiden valikoimasta löytyy varmasti korvasi anatomiaan, kuuloprofiiliisi ja käyttötarpeisiisi sopiva kuulokoje.


Varsinkin ensimmäistä kuulokojetta hankkiva saattaa ajatella, että mikä tahansa markkinoilla oleva kuulokoje sopii hänelle. Mieltymyksiin voi vaikuttaa esimerkiksi kojeen malli, ulkonäkö tai tekniset ominaisuudet. Etukäteen ei kannata kuitenkaan tehdä päätöksiä, sillä moni seikka vaikuttaa sopivan kuulokojeen valintaan.
 
 

Kuulokojeet eroavat sekä ulkonäöltään että ominaisuuksiltaan


Kuulokojeiden äänentoisto- ja muut tekniset ominaisuudet vaihtelevat mallista riippuen. Kuulokojeen koko tai ulkonäkö ei ratkaise sen toimivuutta. Sen sijaan kuulokojeen valmistaja ja ohjelmointi vaikuttavat laatuun. Muista, että kyseessä on lääkinnällinen laite: kuulokojeen tärkein ominaisuus on toimivuus. Sinun kuuloprofiilisi ratkaisee, minkä tyyppinen kuulokoje sopii parhaiten sinun elämääsi.

Kaikki nykyajan kuulokojeet ovat pieniä ja siroja, osa lähes huomaamattomia. Korvan anatomia kannattaa ottaa huomioon kojetta valittaessa, sillä kuulokojeen täytyy pysyä hyvin paikallaan. Nykyään kuulokojetta ei tarvitse piilotella – päin vastoin, siitä tulee osa persoonallisuuttasi samaan tapaan kuin esimerkiksi silmälaseista. Korvan takana pidettäviin kuulokojeisiin voi kiinnittää myös koruja, jotka samalla estävät kuulokojetta putoamasta.


Kuulokojeesta tulee osa elämääsi

Ensimmäinen kuulokojeen valintakriteeri on oma kuulokokemuksesi sekä kuulontutkimustulos ja seuraavaksi tärkein kriteeri on käytettävyys arkisissa tilanteissa. Siksi suosittelemme testikäyttöä: kun tutustut kojeeseen parin viikon ajan, tiedät, mitä olet hankkimassa. Tule siis avoimin mielin kuulontutkimukseen ja tutustu sinulle sopivimpiin malleihin. Me audionomit autamme sinua myös pohtimaan, minkälainen malli sopii sinun elämäntilanteeseesi parhaiten.

 

kuuloverkko_blogmillainen_kuulokoje_2

Kuulokojeen koko ei ratkaise sen toimivuutta, mutta sillä voi olla merkitystä arjessa: kovin pieni koje edellyttää käyttäjältään jonkin verran sorminäppäryyttä. Valitse koje, jonka korvaan laittaminen ja sieltä poistaminen sekä päivittäinen puhdistus käy helposti. Silloin kuulokojetta tulee käytettyä jatkuvasti.

Kuulokojeesi voi ajan mittaan kaivata säätämistä. Lähes kaikkia kuulokojemalleja voidaan säätää myös etäyhteyden avulla. Lisäksi monista kuulokojemalleista on saatavilla sekä ladattava että vaihdettavilla paristoilla toimiva versio. Tutustu vaihtoehtoihin ja tiedät, kumpi virtalähde sopii sinulle paremmin.

Kuulokoje omalla kustannuksella vai sairaanhoitopiirin kautta?

Kuulokojeen valintaan vaikuttaa myös se, hankitko kuulokojeen omalla kustannuksellasi vai sairaanhoitopiirin kautta. Kun kuulosi on tutkittu, audionomi esittelee tulosten perusteella sinulle sopivimpia kuulokojemalleja. Sinä valitset, miten ja minkälaisen kojeen haluat.

Sairaanhoitopiirien kustantamissa kuulokojemalleissa on valinnanvaraa, mutta valikoima on kuitenkin rajattu. Valitsemasi kojeen tulisi silloin sopia sinulle 4–5 vuoden ajan. Tänä aikana niitä voidaan luonnollisesti säätää tarpeen mukaan.

Jos haluat ostaa kuulokojeet, voit valita minkä tahansa kuulokojemallin. Lisäksi suosittelemme kojeen testikäyttöä ennen ostopäätöstä. Omalla kustannuksella hankitut kuulokojeet voit halutessasi uusia koska vain. Vanhoja kuulokojeita ei kuitenkaan lunasteta takaisin.

Varaa aika kuulontutkimukseen ja tiedät, voisitko hyötyä kuulokojeista!

 

Lataa opas: Minä ja kuulonalenema

Näin huolehdit kuulostasi ja kuulokojeestasi.

 

mina_ja_kuulonalenemai_mockup-Jan-31-2022-04-18-30-10-PM